Logo 100 Absolut Artists

Consuma Responsabil

Logo 100 Absolut Artists
DIMITRI'S BATS

DIMITRI'S BATS

Dimitri’s Bats

Radu (voce), Bop (chitară principală), Cristi (bass și fluiere), Anger (tobă) și Andrei (chitară și sintetizatoare) formează Dimitri’s Bats, un proiect muzical care a plecat de la ideea lui Radu. Se știau, oricum, între ei, pentru că făcuseră parte din alte proiecte muzicale (printre care Sophisticated Lemons, Velosonics și The Moood) și pentru că, spun ei, scena alternativă din România nu e chiar așa de mare. Și nici nu este. Au debutat sub acest nume împreună pe scenă în iulie 2017, la festivalul The Fresh In The Garden, și prima lor piesă însoțită de un videoclip oficial a fost Cold, cu un clip regizat de Radu Osaciuc și Sonia Ciocan și filmat în București și Viena. Deja au un nume care atrage atenția – și care vine de la o legendă din Neagra, județul Neamț, unde se pare că locuia un sătean pe nume Dumitru, care prindea lilieci și îi ținea, cu el, în casă. Povestea lui Dumitru, de-abia după a cărui moarte s-a aflat că era foarte bogat, și a liliecilor lui, singurii cu care comunica, i-a inspirat pe băieți. Dar despre asta, despre muzica lor, planuri de viitor și alte lucruri citiți mai departe.

Unul dintre primele lucruri pe care le-am aflat despre voi spune că adunați foarte multe influențe și preferințe muzicale diferite la un loc. Cum se împacă ele în sound-ul vostru? Cum le armonizați?

Totul pleacă de la o idee, o melodie, un beat, un vers, un sample, nici nu contează. În momentul în care se lucrează la o piesă, încercăm absolut tot. Căutăm să nu ne limităm în barierele unui stil anume. Asta poate să fie un avantaj sau un dezavantaj, fiindcă lumea nu o să primească mereu aceeași rețetă. Însă muzica este liberă și frumusețea este să o faci cum crezi tu că e mai mișto.

Puteți să îmi povestiți un pic despre Dumitru din Neagra, despre ce v-a plăcut la povestea asta și despre felul în care ați considerat că vi se potrivește?

Ni s-a părut tare că provine dintr-o legendă urbană din satul în care a locuit străbunica lui Radu și că Dumitru nu era ceea ce părea.

Aveți obsesii muzicale? Îmi povestiți un pic despre ele?

Nu credem că avem neapărat obsesii muzicale, dar putem să îți dăm niște exemple de artiști pe care îi avem momentan în playlist: grandson, Boney M, Anderson .Paak, Bob Moses, Russo, Joji, NVDES, Panic at the Disco și mulți alții.

Ce fel de experiențe personale, povești sau concluzii de viață ați pus în muzica voastră? Îmi dați un exemplu concret?

Muzica iese din tot ce trăiești, ce vezi, ce asculți. Unele piese sunt construite din personaje fictive, un soi de scurt metraje. Altele reies din experiențele personale.
Un exemplu concret ar fi piesa „Bottom of the Ocean“, pe care am scris-o inspirată din povestea de dragoste a unei prietene care a fost părăsită de gagică-su după ani de relație pentru că el nu o vedea wife material. E foarte greu să pui în cuvinte povestea unei piese, dar asta cam de aici s-a născut.

Credeți că stilul vostru muzical semnalează apartenența trupei la un anumit curent sau la o anumită generație? Cum și unde vă simțiți încadrați și de ce?

Ni se pare foarte greu să ne poziționăm undeva, fix pentru că nu căutăm să fim într-un anumit stil. Însă putem încerca: alternativ cu influențe electro, pop, hip hop, RnB, something something.

Dacă ar fi să fie un singur proiect nefăcut pe care v-ați apuca să îl dezvoltați acum, despre ce ar fi vorba și cum ar suna el?

Până acum nu am avut proiecte ambițioase pe care nu le-am dus la final. Bine, dacă nu se pun piese la care am renunțat. Idei mai ieșite din comun avem o grămadă și sperăm să le putem pune în practică.

Care e relația voastră cu publicul? Ați zice că muzica voastră e făcută să miște o elită sau e accesibilă unui public larg?

Nu facem muzica targetată către cineva anume, tot ce putem spera este să ajungă la cât mai mulți oameni.

La ce lucrați în acest moment? La ce ar trebui să ne așteptăm de la voi?

Momentan suntem în studio, pregătind primul nostru material, lucrăm la un videoclip și repetăm pentru lansarea de pe 23 octombrie din Control.