Logo 100 Absolut Artists

Consuma Responsabil

Logo 100 Absolut Artists
VLADIMIR SÎRBU

VLADIMIR SÎRBU

Vladimir Sîrbu

Vladimir (https://www.instagram.com/vladimirsirbu/) tocmai ce a absolvit departamentul de modă al Facultății de Artă din București și spune că pasiunea lui pentru domeniu a început încă de mic. „Întotdeauna am fost atras de lumea creativă, de culori, texturi, de muzică, de mișcare, adică suma tuturor elementelor ce definesc arta.“ Însă, pasiunea pentru modă a apărut pe la începutul liceului („urmam un liceu teoretic, chiar dacă dorința mea era să studiez la un liceu cu profil artistic“), în vremea când mama lui l-a dus la o prezentare de modă, unde a fost fascinat de ceea ce a văzut. „În acea seară prezentau designeri importanți pentru vremea respectivă, pe când moda, la noi, nu însemna mare lucru.“

Cum te definești ca designer? Pentru cine faci haine? La ce te gândești atunci când le faci?

Nu mi-am găsit definiția exactă, cred că trebuie să acumulez experiență și să învăț din propriile greșeli pentru a spune că mă încadrez undeva anume sau că am un stil definitoriu. Hainele pe care le fac trebuie să inspire oamenii care le poartă, trebuie să le permită să se exprime așa cum vor, să se simtă liberi. Mereu când concep o piesă am dorința ca acea piesă să inspire persoana care o poartă și să fie „centrul de interes“, oricum ar fi stilizată.

Ce parte a procesului prin care creezi haine îți place cel mai mult? Care este partea care te provoacă? Unde simți că mai ai de lucrat?

Absolut toate părțile procesului de creație îmi plac, de la partea inițială a conceptului, până la rigurozitatea tiparelor și mai ales la manufacturarea produselor. Cred cu tărie că, pentru a face față acestui domeniu, trebuie să iubești ce faci în fiecare zi și să te dedici cu totul. Provocările vin din toate parțile, dar cea mai importantă și decisivă parte este găsirea conceptului și răspunsul la întrebarea „ce voi face mai departe?“. Peste tot sunt lucruri la care mai am de schimbat și pe care trebuie sa le fac din ce în ce mai bine, dar cu multă muncă voi căpăta experiența necesară pentru a fi un profesionist în domeniul în care lucrez.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat până acum despre modă? Sunt lucruri pe care să le fi învățat în școală? Lucruri pe care le-ai aflat pur și simplu practicând sau uitându-te la ce fac alți designeri?

Mereu să țin ochii deschiși! Este, cu siguranță, cel mai important lucru într-un domeniu așa vast ca moda. Inspirația poate veni de oriunde, mai ales de acolo de unde nu te aștepți. Consider că școala îți șlefuiește talentul și creativitatea, care sunt ca niște diamante scoase din mină, ce urmează să fie prelucrate pentru a ajunge la perfecțiune. Cercetarea, experiența și munca sunt cele mai bune instrumente de a învăța și a strânge informații. Nu îmi este frică să încerc și să descopăr noi abilități. În timpul facultății am avut oportunitatea să fac parte dintr-un grup de colegi cu care am lucrat la multe proiecte și vrem să continuăm în această formulă. De exemplu, după absolvire, am început să lucrăm la un proiect pe care vrem să îl lansăm în toamna aceasta și promitem să redefinim conceptul de expunere/prezentare.

Cum te raportezi la modă ca fenomen cultural? Ce te interesează? Ce crezi că e relevant în modă acum? Și ce îți place ție?

Întotdeauna fenomenele culturale au mers mână în mână cu moda, este o tendință, dacă vrei, ca moda să fie în raport cu ce se petrece în lume. Îmi place să merg pe stradă, să iau informația direct de la oameni, să observ în ce mod și cum poartă ei hainele în ziua de azi. Am învățat că tendințele pleacă din street style, dar cu un aport al fenomenelor mondiale. Astăzi totul este relevant în modă, nu mai există un singur stil, o singură formă de expresivitate, ci un cumul de informație. Este mai ușor ca niciodată să ne documentăm, să vedem ce se întâmplă la mii de kilometri de noi și să fim pregătiți pentru ce urmează.

Știu că hainele tale au fost purtate de câteva personalități destul de vizibile. Cum ajută asta munca unui tânăr designer? De fapt, ce e de ajutor și funcționează atunci când vrei să te lansezi în branșa aceasta? Social media, altceva?

Într-adevăr, am avut buna ocazie ca anumite persoane vizibile să îmi poarte hainele, ceea ce a dus la începerea formării unui public. Moda a fost întodeauna despre imagine, mai ales în ziua de azi când, trăind într-o eră a vitezei, tot ce este acum „la modă“, peste puțin timp devine banal; și într-o vreme a Internetului, imaginea și vizibilitatea sunt cheia succesului în branșa aceasta. Fiind la început de drum, avem nevoie de publicitate și cred că orice apariție a unui artist sau a unei persoane influente aduce cu sine un plus de încredere pentru viitorul public căruia ne adresăm.

Ce simți că ar trebui să existe în industria din România astfel încât ascensiunea profesională a unui designer să fie mai lină, mai firească? Ce lipsește?

Sunt de părere că am avea nevoie de o fundație sau un proiect special precum LVMH Prize, Designer for Tomorrow sau CFDA Awards, unde cei care sunt la început de drum să fie încurajați și susținuți de către cei ce patronează industria din România.

Felul în care ne expunem și vindem produsele este o altă problemă vitală pentru majoritatea designerilor la început de drum, și sper să începem să punem accent pe ce cumpărăm, de unde cumpărăm, astfel încât să existe o selecție riguroasă și să învățăm să facem diferența într-un brand de designer și un botique.

Cui ți-ar plăcea să îi faci haine?

Moda se bazează pe oameni, așa că deseori hainele trebuie să satisfacă atât estetic, cât și funcțional.

Înainte de a scoate o colecție îmi imaginez respectivele ținute/piese pe anumite tipologii de oameni, descopăr unde aș putea să le încadrez, dar mereu pornesc de la un personaj fictiv, acea muză sau siluetă ideală pe care îmi creionez ideile.

Ai vreo amintire aparte legată de haine/modă? Un moment care să te fi influențat în alegerea acestei meserii?

Poate suna ca un clișeu, dar filmul „The Devil Wears Prada“ m-a facut să am dorința de a face această meserie.

Dacă toți ar purta hainele făcute de tine, lumea ar fi…?

Cu multă încredere în sine și, bineînțeles, fără frica de a se exprima și de a se iubi așa cum sunt.